Inlägg om avbeställningsskydd

Avbeställningsförsäkring till julklappsbiljetten

Kategorier:

Att ge bort en upplevelse i julklapp blir mer och mer populärt. Vi vill påminna om en avbeställningsförsäkring för dem som tänkt ge bort en biljett till en resa eller annat evenemang i julklapp.

Resor, spa-dagar, teaterbesök och fallskärmshopp

Även fast det bara är i början av november börjar julen smyga sig på. Både lite här och där ser vi julskyltningar i butikerna och de som ska resa bort över jul har bokat sina biljetter för länge sedan. Att ge bort en upplevelse i julklapp blir mer och mer populärt. Resor, spa-dagar, teaterbesök och fallskärmshopp är bara några exempel på vad som ligger i paketen under granen. Men vi måste såklart påminna om att det ibland händer saker som gör att ett inbokat evenemang inte blir av.

Pengarna tillbaka en liten tröst

Att inte kunna delta på en inbokad resa eller en annan upplevelse är inte alls kul, men ibland händer det saker vi inte har någon kontroll över. Då finns ändå en liten tröst i att få pengarna tillbaka från sin avbeställningsförsäkring.

Hela beloppet tillbaka

ERVs avbeställningsförsäkring gäller utan självrisk och ger tillbaka hela beloppet om du råkar ut för något som gör att du måste ställa in. Exempel kan det vara att du eller en nära anhörig blir sjuk, du får inbrott i din bostad eller att din chef beordrar dig att delta på ett viktigt möte samma dag som du tagit ledigt.

Kortförsäkringen ofta inte tillräcklig

Många litar på att de har en försäkring om de betalat med kort. Det stämmer i vissa fall, men omfattningen är bra mycket mindre. Exempelvis gäller det bara för resor och bara för personer som du bor tillsammans med.

Mer om vår avbeställningsförsäkring kan du läsa här. Kostnaden är bara 6 % av priset på resan eller evenemanget. Det innebär exempelvis 36 kronor för ett avbeställningsskydd på en teaterbiljett à 600 kronor.

 

Att tänka på när du bokar avbeställningsskydd

Kategorier:

Vad gör att ett avbeställningsskydd är pålitligt? Här tar vi upp några punkter som kan vara värda att tänka på när du bokar ett avbeställningsskydd till din nästa resa.Att boka en semesterresa är lustfyllt och det finns något att se fram emot några veckor, månader eller ibland år. Men det är inte alltid det blir som man tänkt sig och det händer att en inte kan åka när väl resdagen kommer. Det kan vara något så simpelt som att hela familjen har åkt på magsjuka eller att resesällskapet till skidsemestern har brutit ett ben. Om nu någon tråkighet inträffar så att resan måste avbokas är det viktigt att ha ett pålitligt avbeställningsskydd.

Vad innebär då att ett avbeställningsskydd är pålitligt? Eftersom de flesta av oss avskräcks av att lusläsa försäkringsvillkor har vi några tips på vad du som resenär ska tänka på när du bokar ett avbeställningsskydd.

Giltighet

Ett avbeställningsskydd ska vara giltigt från och med bokningsdagen till och med avresa. Det finns försäkringar som inte gäller de sista 24 timmarna innan resan går av stapeln vilket är skrämmande med tanke på allt som kan hända fram till incheckning på flygplatsen.

Självrisk

Se efter om det finns en självrisk på försäkringen du tecknar och hur stort beloppet i så fall är. Köper du en billig biljett kan det hända att självrisken ”äter” upp nästan hela biljettens värde.

Anledningar till avbokning

Det är också en god idé att se över vilka anledningar du får avboka för. Majoriteten av alla avbeställningsskydd gäller för akut sjukdom och olycksfall för dig som reser och din närmsta familj (så länge ni bor på samma adress). Men tänk också på att andra saker kan inträffa som är relaterade till arbete, ditt resesällskap eller ditt hem.

ERVs avbeställningsförsäkring

Vi på ERV vill erbjuda våra kunder en pålitlig avbeställningsförsäkring, utan självrisker, rätt till pengar tillbaka om något oförutsett inträffar och som gäller hela vägen till incheckning på flygplatsen eller motsvarande. Mer om den kan du läsa här.

Vi har tidigare berört ämnet i blogginlägget Frågor som rör en avbeställningsförsäkring.

 

 

Frågor som rör en avbeställningsförsäkring

Kategorier:

Vad man försäkringsmässigt i första hand ska tänka på när man bokar en resa är avbeställningsskyddet. Saker och ting KAN faktiskt hända som gör att man inte har möjlighet åka iväg på sin resa. Förutom sjukdomar och skador kan nära och kära bli råka ut för något eller så det kan hända saker på arbetet eller i bostaden.

En vanlig fråga vår kundservice får är - Varför ska jag köpa ett avbeställningsskydd, ingår det inte i kortet eller i hemförsäkringen?

Det stämmer att det kan ingå ett avbeställningsskydd i hemförsäkringen eller om du betalar din resa med exempelvis ett VISA-kort. Dock bör du ställa dig följande tre frågor innan du bestämmer dig:

1. Vilka omfattas?

Köper du en resa till närmsta familjen går det bra så länge alla bor tillsammans. Men betalar du exempelvis med kort för dina föräldrar, din vän, särbo eller utflugna barn har de troligtvis inget avbeställningsskydd.

ERVs avbeställningsförsäkring omfattar de personer som du tecknar försäkringen för. Du försäkrar ett belopp vilket betyder att om fyra personer ska resa, oavsett relation, kan alla dessa fyra teckna tillsammans.

2. Hur mycket kan jag få tillbaka?

De flesta försäkringar har ett maxbelopp. Det innebär att du inte kan köpa en hur dyr resa som helst och förvänta dig att du ska få tillbaka hela summan. Ett maxbelopp på 15 000 kronor/person är ganska vanligt.

ERVs avbeställningsförsäkring har ett maxbelopp på 50 000 kronor per person och 200 000 kronor för en grupp. Det går även bra att komplettera ett redan existerande avbeställningsskydd i ett annat bolag med ERVs försäkring om resans pris överstiger maxbeloppet.

3. Av vilka anledningar kan jag avboka?

De flesta avbeställningsskydd tar sjukdom, olycksfall och dödsfall, men VEM som drabbas påverkar om du får pengarna tillbaka. Kusiner, medresenärs familj, mor- och farföräldrar, barnbarn etc. behöver inte ingå.

Utöver sjukdomar och skador i hemmet kan du genom ERVs avbeställningsförsäkring få pengarna tillbaka om andra plötsliga oförutsedda händelser inträffar som gör att du inte kan resa. Det vi vill ha av dig är ett intyg som kan styrka anledningen till att du måste avboka. Det kan exempelvis vara ett intyg från arbetsgivaren att du fått indragen semester eller ett intyg som visar att din hund akut behövde besöka veterinären.

För mer information samt fullständiga villkor för avbeställningsförsäkringen, läs mer på hemsidan.

 

Kan jag avboka min resa till Japan?

Kategorier:

Just nu får vår kundservice in många frågor om försäkringar gällande resor till Japan. De flesta rör avbokning av resa, vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren här.

Kan jag avboka min resa till Japan?

I första hand ska du vända dig till din researrangör/flygbolag. Att UD avråder från resor till ett land betyder inte att du automatiskt har rätt att boka av/boka om din resa utan kostnad.

  • Generellt är det bästa sättet att skydda sig att köpa ett avbeställningsskydd i samband med att du köper din resa. De flesta avbeställningsskydd gäller dock bara avbokningar vid sjukdom. Med Europeiskas Avbeställningsförsäkring kan du avboka din resa oavsett anledning men du får betala en självrisk om du inte kan styrka avbokningen med ett intyg. 
  • Våra reseförsäkringar för privatpersoner innehåller inte avbeställningsskydd
  • I vår försäkring för utlandsplacerade finns inget avbeställningsskydd.
  • Det avbeställningsskydd du kan teckna som tillval till din tjänstereseförsäkring gäller inte för avbokning på grund av läget i Japan.

Jag befinner mig i Japan men vill åka hem i förväg,  ersätter försäkringen kostnaden för ombokning/ nya biljetter?

Har du en tjänstereseförsäkring och befinner dig inom 50 km från område som drabbats av jordskalv kan Europeiska ersätta merkostnader för hemresa inom 14 dagar från det att händelsen inträffade. Behöver du resa hem tidigare än beräknat  måste du kontakta Europeiska för att få hemresan godkänd innan du bokar den.

Jag jobbar i Japan och har en försäkring via mitt arbete, tar försäkringen kostnaden om jag skickar hem min familj till Sverige?

Nej, så länge området inte är klassat som högriskområde (war zone) enligt vår risklista  följer ersätts inte extra kostnader för hemresa.
Risklistan uppdateras kontinuerligt.

Jag ska åka till Japan på tjänsteresa – gäller min försäkring om jag åker nu?

Vi råder dig att följa UD:s rekommendationer. Försäkringen gäller som vanligt så länge området du inte ska resa till finns med på vår risklista. Hamnar området på risklistan ska du kontakta Europeiska och meddela vart du ska resa och betala en särskild riskpremie.

 

UD avråder från resor till Egypten

Kategorier:

Utrikesdepartementet har precis gått ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandra, Suez, och Ismailia, Egypten. Oroligheterna som pågått de senaste dagarna har främst berört de stora städerna som Kairo, Alexandria och Suez. De stora turistorterna har inte drabbats, men charterbolagen har ställt in vissa utflykter till bland annat Kairo.

Vi har under de senaste dagarna fått in en ökande mängd frågor från oroliga resenärer som är på väg till Egypten. Den allra vanligaste frågan som kommer in till vår kundtjänst rör charterdestinationerna i Egypten, se nedan.

Jag ska åka till Sharm el Sheik eller Hurghada, kan jag avboka min resa?

- Eftersom UD:s avrådan bara gäller Kairo påverkar detta inte charterdestionationerna. Men har du Europeiskas avbeställningsskydd kan du avboka din resa med en självrisk. Med de flesta andra varianterna av avbeställningsskydd kan du bara avboka din resa på grund av myndighetsingripande (reseavrådan) eller medicinska skäl (sjukdom) och då krävs läkarintyg.

Vi fortsätter att hålla oss uppdaterade på läget i Egypten och återkommer med mer information så fort vi kan.

Läs mer här:

Kommentar till SVT Mittnytts inslag om reseförsäkring

Kategorier:

I SVT Mittnytt belyser man i dag avbeställningsskyddet för utlandsresenärer. De som ser inslaget får höra hur en av våra kunder, som hade oturen att bli strandsatt i Thailand med stora merkostnader som följd, fick ersättning för sina utgifter relativt omgående efter inskickad skadeanmälan. Detta trots att det rådde osäkerhet eftersom flygplatsen stängt pga myndighetsbeslut.

I Mittnytt tar man också upp det avbeställningsskydd som resenären får i samband med att man betalar via kort och, precis som vi har understrukit tidigare, så råder stor osäkerhet kring vilken säkerhet man får när man betalar med kontokort. Vår VD Kenneth Sanden påtalar att: “När det gäller askmoln och andra typer av force majeure, är det bara ett ytterst fåtal som skulle godta det som skäl för att man får avboka”.

Avslutningsvis menar vår kund att han inför nästa resa kommer kontrollera sitt försäkringsskydd noggrant och vi kan bara hålla med. För det stora problemet är inte att många svenskar i samband med askmolnet ser över sitt avbeställningsskydd, utan att man i vanliga fall inte känner till vilka villkor som gäller när man måste avboka sin resa pga oväntade omständigheter som inte rör sjukdom.

Läs mer om Europeiskas avbeställningsförsäkring – som gör det möjligt att avboka resan helt utan anledning och ändå få ersättning.

Avbeställningsskydd: avboka resan oavsett anledning

Kategorier:

Varför ska man ha en avbeställningsförsäkring?

Försäkringar är ett snårigt ämne och det blir lätt fel och missuppfattningar. Igår skrev SvD om vår nyhet att 65% fler köper avbeställningsskydd nu jämfört med i fjol. Det som är skillnaden från vår avbeställningsförsäkring jämfört med, såvitt vi vet, samtliga andra avbeställningsskydd på marknaden är att du hos oss får avboka oavsett anledning. Om du har ett intyg (t ex sjukintyg eller din arbetsgivare) får du tillbaka hela summan, om du inte har det så får du tillbaka 80%  (20 % eller minst 1000:- i självrisk).

Vi har i flera tidigare inlägg (t ex här och här)  förklarat hur de olika försäkringarna fungerar om man påverkas av vulkanaskan och reseavbrott. I tider av osäkerhet blir det allt vanligare att resenärer vill försäkra sig om att de vid försenad eller inställd resa får ersättning. Att ha en reseförsäkring ger en viss trygghet, men glöm inte avbeställningsförsäkringen! Om du själv bokat t ex resa, hotell och konsertbiljetter själv (alltså inte en paketresa) så kan du välja om du vill köpa avbeställningsskydd för alla moment eller bara vissa.

Vi får många frågor om kunderna har rätt att själva avboka resan och få ersättning när det råder stor osäkerhet kring resan. T ex efter jordbävningen på Haiti ville flera resenärer avboka resor till närliggande Dominikanska Republiken eller när det rådde flygstopp över vissa delar av Europa och resenärer riskerade att bli strandsatta.

När UD går ut med en reseavrådan får de som köpt vår avbeställningsförsäkring eller de som bokat en paket/charterresa avboka sin resa kostnadsfritt. Om du som resenär ska resa till ett område som UD avråder för att resa till får du varken köpa avbeställningsförsäkring eller reseförsäkring. Men är du redan på plats när resevarning utfärdas gäller däremot reseförsäkringen med vissa undantag.

Så fungerar din försäkring vid nya askmoln

Kategorier:

Då ett nytt askmoln är på väg in över Europa och redan har tvingat Irland och delar av Storbritannien att stänga sitt luftrum känns det relevant att åter igen berätta vad som gäller. Vår kundtjänst har även de senaste dagarna fått in många förfrågningar om hur försäkringarna gäller vid nya askmoln som förhindrar flygtrafik och orsakar resestopp.

Gäller min reseförsäkring trots vulkanaskan?
Ja, den gäller som vanligt – förutom för momenten försening och nödknappen. Eftersom det nya askmolnet är en följd av en pågående händelse och inte längre kan anses vara en ”plötslig och oförutsedd händelse” gäller därför inte momenten. Försäkringen gäller fortfarande som vanligt för de kunder som åkte ut på resa innan den 23 april.

Mer information om våra villkor hittar du på vår hemsida

Kan jag avboka min planerade resa på grund av vulkanutbrottet?
Kontakta först din researrangör om du köpt en paketresa eller flygbolaget om du på ska resa på egen hand. Ja, om du har köpt Europeiskas Avbeställningsförsäkring.

Jag har bokat flyg, hotell och evenemang (ej paketresa) vad täcker reseförsäkringen?
Kontakta i första hand flygbolaget och det hotell du bokat. Har du köpt Europeiskas avbeställningsförsäkring får du 80% tillbaka (20 % eller minst 1000:- i självrisk), om du har ett intyg som styrker skälet till varför du vill avboka får du hela beloppet tillbaka.

Jag mellanlandade och kommer inte iväg till min slutdestination!
Vi rekommenderar att ni i första hand tar kontakt med flygbolaget. Om din bokade anslutning försenas lämnas ersättning för ev merkostnader enligt nödknappen* med upp till 5 000 per person mot kvitto (t ex kost och logi). För resenärer som reser ut efter den 23/4 gäller inte nödknappen.

Jag ska iväg på en kort weekendresa, vad gäller om flyget blir så försenat att jag missar halva resan?
Om du har fått information innan avresan att flyget är inställt eller försenat så utgår ingen ersättning. Om du har påbörjat din resa så får du en ny resa om du är försenad mer än halva tiden*.

Jag kommer inte iväg på min resa, gäller min försäkring även om jag inte har kommit iväg?
Resan måste ha påbörjats för att reseförsäkringen ska gälla. Om du har Europeiskas avbeställningsförsäkring kan du avboka resan oavsett anledning.

Vi sitter fast på vårt resmål och kan inte komma hem, vad får vi ersättning för?
Vi rekommenderar att ni i första hand tar kontakt med flygbolaget eller researrangören. Nödknappen* ersätter ev merkostnader med upp till 5 000 kr per person (tex kost, logi) men enbart om du har rest ut innan den 23/4. Men om du reser ut under rådande omständigheter kan du inte använda dig av Nödknappen.

Jag kan inte ta mig till jobbet, får jag ersättning för förlorad inkomst?
Nej, ingen försäkring ersätter för förlorad arbetsinkomst.

Om resan inte är påbörjad och jag måste avboka min resa?
Kontakta först din researrangör om du köpt en paketresa eller flygbolaget om du ska resa på egen hand. Har du köpt Europeiskas avbeställningsförsäkring får du 80% tillbaka (20 % eller minst 1000:- i självrisk), om du har ett intyg som styrker skälet till varför du vill avboka får du hela beloppet tillbaka.

För mer information om askmolnet och dess spridning: se myndigheternas Krisinformation eller Vulcanic Ash Advisory Centre, MetOffice i Storbritannien, som ansvarar för att prognostisera riskområden som gäller för det europeiska flyget.

Tjejerna på MixMegapols tjejplan – om reseförsäkringar

Kategorier:

Hur tänker man kring avbeställningsskydd och reseförsäkring innan en semesteresa? Vi pratade med fem tjejer från Mix Megapols tjejplan för att höra hur de resonerar.

Fråga 1: Brukar du köpa avbeställningsförsäkring?
Fråga 2: Vad tycker du om reseförsäkring?

Marika, Therese, Katja, Maria, Annika

Marika Grandin-Johansson, Örebro
1. Jag reser sällan, men ser det som praktiskt när jag reser med barn. Det är en trygghet när mycket pengar står på spel.
2. Jag kommer absolut köpa en extra reseförsäkring nästa gång jag reser. Det blev verkligen en aha-upplevelse när ni berättade om allt som Semesterförsäkringen innehåller!

Therese Strandell, Visby
1. Om det är kort varsel innan avresa så chansar jag ibland och väljer bort avbeställningsförsäkring, men om barnen åker med köper vi alltid via resebolaget.
2. Av egna erfarenheter så vet jag att den extra reseförsäkringen verkligen fungerar. Vi köper alltid den!

Katja Sarjanen, Linköping
1. Jag har aldrig varit utomlands tidigare, det här är min första resa.
2. Det är jättebra att Semesterförsäkringen ingår i den här resan! Jag hade aldrig tänkt på det själv, eftersom jag saknar reseerfarenhet. Hade jag rest själv hade jag nog åkt utan försäkring, av ren brist på vetskap.

Maria Alfredsson, Kristinehamn
1. Vi brukar köpa till avbeställningsförsäkring. Det känns som en säkerhet.
2. Jag överväger den extra kostnaden, men det har alltid resulterat i att vi köper till reseförsäkring. Vi har haft glädje av den, t ex har jag tidigare råkat ut för bagageförsening och fick nu mitt bagage förstört under denna resa.

Annika Olsson, Örebro
1. Jag har alltid tackat ja, de få gånger jag bokat utlandsresa. Det är en trygghet om något skulle inträffa innan avresa.
2. Jag visste inte att Semesterförsäkringen täcker så mycket. Jag har aldrig köpt den, utan förlitat mig på hemförsäkringen och försäkringskassans skydd. Jag kommer absolut köpa Semesterförsäkringen på min nästa resa!

Allt du vill veta om avbeställningsförsäkringar

Kategorier:

Vår kundservice får ofta frågor om vad som gäller vid avbokning av resor. Får man avboka resan vid naturkatastrof? Måste man ha läkarintyg och är det någon självrisk när man avbokar? Vi reder ut frågetecknen

Det första man måste tänka på om man vill kunna avboka sin resa är att köpa en speciell avbeställningsförsäkring. Ibland får du en avbeställningsförsäkring när du köper din resa med konto- eller kreditkort, men de är ofta begränsade till avbokning endast vid egen eller närståendes sjukdom. För att veta vad som gäller bör du läsa villkoren för just ditt kort.

Du kan även köpa en separat avbeställningsförsäkring om du vill vara säker på att kunna avboka om något oförutsett inträffar. Med Europeiskas nya förbättrade avbeställningsförsäkring kan du avboka din resa, tågbiljett eller konsertbiljett helt oavsett anledning.

Vid vilka situationer gäller min avbeställningsförsäkring?
Om du har Europeiskas avbeställningsförsäkring kan du som sagt avboka oavsett anledning.  Om du kan styrka skälet till din avbokning får du hela summan tillbaka. Med styrka menar vi att du kan visa upp ett intyg om sjukdom, om din arbetsgivare dragit in semestern, att hunden blivit sjuk etc. För anledningar som inte kan styrkas får du fortfarande pengar tillbaka, men då ingår en självrisk på 20%.

Gäller avbeställningsförsäkringen vid naturkatastrofer som t ex jordbävningen i Haiti?
Om UD eller smittskyddsinstitutet gått ut med en avrådan att resa till en plats kan du med Europeiskas avbeställningsförsäkring avboka och få pengarna tillbaka. Det betyder alltså att om du haft en resa inbokad till Haiti kan du avboka den utan kostnad. Har du en resa bokad till grannlandet  Dominikanska Republiken finns ingen sådan avrådan. Självklart kan du ändå avboka din resa om du känner dig orolig för att åka, men då gäller 20% självrisk.

Måste jag ha sjukintyg för att kunna avboka min resa?
Nej, du kan avboka din resa oavsett anledning. Har du ett intyg som styrker din avbokning får du alla pengar tillbaka, annars betalar du en självrisk på 20%.

Gäller avbeställningsskyddet bara paketresor?
Nej, du kan köpa vår avbeställningsförsäkring för flyg, tågbiljett, konsertbiljett, hotell eller vilket evenemang du vill. Du kan t o m köpa försäkringen till icke-ombokningsbara biljetter och avboka om något oförutsett skulle inträffa.
Men tänk på att försäkringen ska köpas och betalas inom två dagar från att din resa/biljett ska vara betald.

Läs mer: