Inlägg om demonstration

Frågor om oroligheterna i Egypten

Kategorier:

De senaste dagarna har det pågått demonstrationer i Egypten och vi har fått flera samtal från oroliga kunder som är oroliga inför sin Egyptenresa och undrar om det är säkert att åka. Jag ringde upp Gudrun Nylén, kontorschef på vårt servicekontor Euro-Center på Cypern, som även är ansvarig för våra kunder i Egypten.


Hej Gudrun! Hur ser situationen ut i Egypten för tillfället?

-Det pågår demonstrationer mot den sittande presidenten Husni Moubarak som haft makten i 27 år. Fattigdomen ökar i landet och människor protesterar mot höjda priser på bl a mat och bensin. Det finns ju en uppenbar oro, även om demonstrationerna och oroligheterna är koncentrerade till storstäder som Kairo, Alexandria och Suez. Upproren sker i områden med hög folkmängd och stor fattigdom.

Hur märker man av läget som turist i Egypten?

-Jag har talat både med researrangörerna och med lokala läkare i turistorterna längs med Röda Havet (t ex Hurghada, Sharm el Sheikh och El Gouna) och de säger alla att de inte märker av några oroligheter alls. Däremot kommer samtal från svenskar på väg till Egypten som är oroliga, men vi har inte hört något från de turister som är på plats nu. Utflykter till t ex Kairo har ställts in av säkerhetsskäl, men det finns mycket annat att göra i Egypten istället och de flesta åker trots allt dit för sol och bad.

Egypten har under hösten haft problem med hajar och uppmärksammats för den höga andel magsjuka. Vad bör man tänka på om man är på väg till Egypten snart?

-Det är alltid bra att vara uppmärksam och följa nyhetsrapporteringen, men som det ser ut i dagsläget är det inte förhöjd risk att åka till någon av turistorterna åtminstone. Det är 13 år sedan vi började arbeta med Egypten och jag kan säga att problemen med magsjuka har minskat eftersom hygien och kontroller förbättrats.  För att undvika den absolut vanligaste sjukdomen magsjuka så  råder jag alla att tvätta händerna ofta, använda bakteriedödande alcogel, samt dricka mycket (flask)vatten!

Läs vad Utrikesdepartementet skriver om Egypten.

Våldsamheter och utegångsförbud i Bangkok

Kategorier:

Den senaste tidens oroligheter och demonstrationer i Bangkok har idag eskalerat. Våldsamma upplopp har pågått under dagen i Bangkok med byggnader som brinner (t ex den thailändska börsen och shoppingcentret Central World), plundring pågår och dödstalen stiger. Strömavbrott råder i delar av Bangkok och flera tv-stationer och tidningsredaktioner som Bangkok Post har utrymts, så periodvis har det varit svårt att få mediala rapporter. Oroligheterna har även spridit sig till andra delar av Thailand, t ex Udon Thani och Chiang Mai, där myndighetsbyggnader satts i brand.

Regeringen har utlyst utegångsförbud i 21 provinser runtom i Thailand. Från kl 20.00 den 19 maj lokal tid till kl 06.00 den 20 maj får ingen röra sig utomhus. Flygplatsen är ännu öppen. Som turist får du trotsa utegångsförbudet om du behöver resa ut från Bangkok, men du måste då uppvisa pass och resebevis (biljetter) för militären. Majoriteten av flyg avgår enligt tidtabell, men flygbolaget Nok Air som främst kör inrikes, ställer in flyg under utegångsförbudet. Är du osäker på om din flight avgår i tid, se Bangkoks flygplats flyginformation.

Vårt servicekontor Euro-Center tvingades utrymma sina lokaler i måndags och har satt upp ett tillfälligt kontor i staden Rayong ca 2h från Bangkok. Hela personalstyrkan på 35 personer är säkra och de har fortfarande öppet dygnet runt. Ordinarie kontaktuppgifter fungerar: Tel +66 (0)26 96 36 26 /-27, Fax +66 (0)26 96 36 28, eller mail: bangkok@euro-center.com

Kontorschef Mai Ellegaard varnar för att ”det är väldigt farligt i Bangkok just nu, även innan utegångsförbudet, så stanna inne och följ nyhetsbevakningen”. Dessutom tipsar hon om att komma ihåg att man som turist i Bangkok måste bära med sig pass och handlingar som kan styrka var du bor.

Eftersom det är lågsäsong för charterresor är antalet svenska turister i Thailand relativt lågt för tillfället. Vi ser just nu över antalet försäkringstagare i området, vilket är både turister, tjänsteresenärer och utlandsstationerade. Våra samarbetspartners Fritidsresor och Ving har några hundra respektive ett 70-tal resenärer i Phuket men inga i Bangkok.

UD avråder sedan den 23 april från icke-nödvändiga resor till Bangkok. Detta råd gäller dock inte för Suvarnabhumi-flygplatsen för de som ska resa vidare till andra platser i Thailand. Den svenska ambassaden i Bangkok är stängd idag och imorgon och all internettrafik ligger nere för tillfället.

För mer information om nuläget, följ Reuters liveblogg eller läs anvisningar från Thailands turistråd.

Rapport från oroligheterna i Bangkok

Kategorier:

Vårt servicekontor Euro-Center i Bangkok rapporterar om den senaste tidens oroligheter i staden och ger reseråd till resenärer. Det råder fortfarande undantagstillstånd och UD har utfärdat en resevarning till området, vilket innebär att det inte går att teckna privatreseförsäkringar om man ska resa i området. Försäkringar som tecknades innan UD:s resevarning utfärdades gäller alltså.

Regeringsmotståndarna, de s k rödskjortorna, blockerade tidigare idag Bangkoks tågsystem Skytrain i flera timmar. Detta gjorde det väldigt svårt för många pendlare att ta sig till arbetet. Samtidigt försökte demonstranterna blockera huvudvägar som leder till Bangkok från flera olika provinser för att hindra soldater och polis från att resa till staden. Detta har lett till mindre sammandrabbningar mellan demonstranter och makten utanför Bangkok. Imorgon (onsdag) sprider rödskjortorna sig vidare mot olika delar av Bangkok för att fortsätta sina demonstrationer.

Det har även dykt upp en ny grupp demonstranter som är emot att regeringen upplöses. De har i flera dagar samlats vid Victory Monument och Silom Road, vilka båda ligger nära Ratchaprasong intersection. Denna nya grupp kallas de ”multifärgadeskjortorna” (multi-coloured shirts). De är lojala mot den thailändska kungen och står fullt bakom den nuvarande premiärministern.

En ytterligare grupp, PAD, eller de s k gulskjortorna, som stod bakom att Bangkoks flygplats fick stänga 2008, uppmanade igår sina supporters att ansluta sig till de multifärgadeskjortorna. Det är ännu inte säkert om de båda grupperna kommer gå samman.

Många länder har infört resevarningar för Bangkok, men dessa gäller inte passagerare som bara är på genomresa på flygplatsen och ska vidare till andra destinationer. Flygplatsen fungerar som vanligt och entrén till och från flygplatsen är öppna som vanligt för tillfället.

Euro-Center Thailand rekommenderar alla resenärer att undvika folksamlingar, att vidta försiktigshetsåtgärder och att följa nyhetsbevakningen noga. Alla råd från myndigheter, researrangörer eller ambassader bör följas. Euro-Center-kontoret håller öppet 24 timmar om dygnet, precis som vanligt, men de påverkas ibland av trafikstörningarna som demonstrationerna orsakar.

Nyhetsbevakning

 

Uppdatering 29/4: Brittiska utrikesdepartementet har nu utlyst resevarning för hela Thailand. Svenska UD avråder ännu enbart från nödvändiga resor till Bangkok. Pga säkerhetsläget stänger Bangkoks tågsystem Sky Train numera kl 20.00, vilket lett till ökat trafikkaos.

 

Fortsatta oroligheter i Bangkok

Kategorier:

Vårt servicekontor – Euro-Center – i Bangkok rapporterar om fortsatta oroligheter och demonstrationer.

Under lördagen den 10 april dödades minst 21 personer och 800 skadades i sammandrabbningar mellan demonstranter, militär och polisen i Bangkok. För närvarande beskrivs situationen som lugn men spänd.

Resenärer i Bangkok uppmanas att undvika shoppingområdet kring Siam Square och mot Ploenchit-gatan samt längs Rajdamnoen Avenue och Rajdamnoen Nok Street samt Khao-San-området. Undvik också demonstrationer och stora folksamlingar, både i Bangkok och andra delar av Thailand. Turister ska enligt Thailändsk lag alltid bära pass.

Euro-Center Bangkok följer utvecklingen och har dygnet-runt-öppet.
E-post: bangkok@euro-center.com
Tel +66 (0)26 96 36 26 /-27

För mer information se följande sidor:
Svenska ambassaden i Bangkok – reseinformation på svenska
Nation News – Nyheter  från Thailand (engelska)
Nation News på twitter
Bangkok Post – Nyheter från Thailand (engelska)

Demonstrationer och säkerhetskontroller i Bangkok

Kategorier:

Vårt servicekontor Euro-Center i Thailand meddelar idag att Thailändska myndigheter har deklarerat att en tillämpning av Internationella Säkerhetslagen ska ske 11-23 mars pga massdemonstrationer i centrala Bangkok från regeringsmotståndare. Tillämpningen innebär att det installeras s k check points (säkerhetskontroller) runtom Bangkoks centrala delar. Därför beräknas stora störningar i trafiken under perioden, och förseningar för resenärer är högst sannolika.

Samtidigt planerar regeringsmotståndarna att ta in fordon och personer för att orsaka ännu större störningar i Bangkok. Den thailändska regeringen räknar med ca 150 000 människor från olika delar av Thailand som ska delta i demonstrationen. Trots att regeringsmotståndarna påstår sig utöva fredliga protester finns risker för sammandrabbningar och tumult. Det är totalt sex centrala delar av Bangkok där de kommer samlas före marschen mot slutmålet som är Sanam Luang (nära Khaosan Road).

Euro-Center Thailand har mottagit information från den thailändska regeringen att de välkomnar fredliga demonstrationer och har lovat att följa internationella standarder och förfaranden för att bibehålla lag och ordning i Bangkok, om det behövs.

De varnar dock människor att vara vaksamma och hålla sig undan folksamlingar och demonstrationsområden. Det är alltid viktigt att använda sunt förnuft i alla situationer. Det är också värt att notera att enligt lagen i Thailand måste alla utlänningar alltid bära med sig sitt pass. De rekommenderar att man följer nyheterna och följande webbsidor under helgen:

Euro-Center Thailand håller som vanligt öppet dygnet runt och bevakar situationen noggrannt. För att komma i kontakt med dem, ring +66 (0)26 96 36 26 /-27 eller maila: bangkok@euro-center.com

Uppdatering 11/3: Aftonbladet skriver om oron inför demonstrationerna i Bangkok. DN rapporterar att 50 000 militärer positioneras ut för att hålla ordningen. Tv4 skriver att regeringsmotståndarna räknar med 600 000 demonstranter.