Inlägg om evakuering

Fortsatta översvämningar och massevakueringar i Australien

Kategorier:

Som vi tidigare skrivit om om pågår översvämningar över stora delar av Australien. DN rapporterar att invånarna i storstaden Brisbane förbereder sig på att evakuera området.

Ett område i Queensland lika stort som Frankrike och Tyskland tillsammans är täckt med vatten. Nu är stora vattenmassor på väg att inta städerna Ipswich och Brisbane och många närliggande områden har redan evakuerats. Vattennivån väntas öka kraftigt inom de närmaste två dygnen. En stor räddningsaktion och massevakuering förbereds nu i området. Armén och räddningstjänsten arbetar i hårda väderförhållanden med forsande och kraftigt regn. Företag, affärer och kollektivtrafiken stängs ner, likaså flygplatser och vägar längs Australiens östkust och inland.

En stor flodvåg som beskrivs som en inland-tsunami svepte in över staden Toowomba, väster om Brisbane i delstaten Queensland igår. Minst 9 personer uppges döda och över 60 personer saknas. Många människor fick tillbringa natten på sina hustak i väntan på hjälp.

Vårt servicekontor Euro-Center i Sydney rapporterar endast ett fåtal förfrågningar från försäkringstagare i området. De varnar dock för att det kan bli svårt att boka läkarbesök för icke-akuta besvär i de påverkade områdena under den närmaste tiden.

För mer information om översvämningarna i Australien, se:

www.news.com.au
www.couriermail.com.au
www.ninemsn.com.au

Veckans nyheter inom resor och resesäkerhet

Kategorier:
  • Utrikesminister Carl Bildt vill tydliggöra att svenskar har ansvar för sin egen säkerhet utomlands och ska själva stå för kostnader för evakuering vid katastrofer.
  • ..därför lanserar vi en ny Evakueringsförsäkring i mars, utöver vårt sortiment av reseförsäkringar där detta redan ingår.
  • En svensk resenär avled nyligen efter att ha blivit bränd av maneter i Malaysia. Vår läkare på vårt servicekontor Euro-Center i Thailand reda ut hur man skyddar sig mot dem.
  • Libyen har infört resestopp, UD informerar om situationen.
  • Svår tågolycka i Bryssel med 18 döda och 160 skadade.
  • Stora förluster på svenska flygplatser tvingar LFV att tvångssälja vissa flygplatser.
  • Smittskyddsinstitutet varnar för att faran för svininfluensan ännu inte är över.

Reseförsäkring allt viktigare – UD ändrar regler för evakuering,

Kategorier:

Utrikesminister Carl Bildt gick idag ut på DN Debatt med ett nytt lagförslag som tydliggör att det är den enskilde som ska ansvara för sin säkerhet utomlands och inte UD eller svenska staten. Han menar att gränsen för var statens ansvar och individens ansvar går är en gråzon, och att alla kostnader vid en katastrofinsats inte kan täckas av skattepengar. Regeringen vill att den som får hjälp vid en katastrofinsats ska ersätta staten för kostnader som uppstår  vid evakuering eller hälso- och sjukvård, och att bra försäkringar bör täcka dessa utgifter.

Europeiska är experter på reseförsäkringar sedan 90 år. Vi anser, helt i linje med regeringen, att en bra försäkring ska kunna erbjudas för att täcka kostnader som kan uppstå för assistans, evakuering och vård vid katastrofer. Sedan många år ingår redan evakuering i ett antal av Europeiskas olika reseförsäkringar, men för att tillmötesgå våra kunder tar vi nu fram en unik försäkring för just evakuering och räddning vid katastrofer (t ex naturkatastrof, krig och terrordåd). Den nya Evakueringsförsäkringen kommer att lanseras i mars. Den kan även fungera som ett komplement till reseskyddet i din hemförsäkring, såvida du inte väljer att köpa en heltäckande reseförsäkring.

När du kontrollerar hur just dina aktuella försäkringar gäller, kom då ihåg att undersöka om försäkringen täcker evakuering vid både naturkatastrofer, krig och terrordåd, och om det finns klausuler för force majeure. Vad som ingår i hemförsäkringens reseskydd skiljer sig väldigt mycket mellan olika bolag, kontrollera därför villkoren noga innan du beger dig ut på resa för att undvika obehagliga överraskningar och oväntade kostnader. Det är också viktigt att du inför en resa kontrollerar om ditt resmål finns med på UD:s lista över riskområden, för i så fall gäller inte många reseförsäkringar och du behöver då en specialförsäkring.

Läs gärna hela lagförslaget och artiklar i ämnet i SvD och Aftonbladet.